Františka Mihinu zvolili za kandidáta na rektora Prešovskej univerzity

18.03.2003 Celý región

František Mihina sa stal víťazom volieb kandidáta na rektora Prešovskej univerzity (PU) v Prešove. Z 36-členného Akademického senátu (AS) PU prišlo 26. febru...
František Mihina sa stal víťazom volieb kandidáta na rektora Prešovskej univerzity (PU) v Prešove. Z 36-členného Akademického senátu (AS) PU prišlo 26. februára hlasovať 34 osôb a 20 dalo hlas Mihinovi. To stačilo na definitívne rozhodnutie v týchto voľbách už v 1. kole. Protikandidát Ivan Bernasovský získal v tajnom hlasovaní 11 hlasov. Deň pred voľbami oznámil volebnej komisii vzdanie sa svojej nominácie tretí uchádzač o tento post Milan Turek.

AS svoje rozhodnutie oznámi ministrovi školstva a ten odstúpi návrh prezidentovi SR, ktorý podľa platného zákona o vysokých školách kandidáta definitívne vymenuje za rektora. Ak sa tak stane, bude Mihina ešte len druhou osobou na tomto poste. Doterajší rektor PU Karol Feč vykonával funkciu dve volebné obdobia po sebe, a to od vzniku PU začiatkom roka 1997. To druhé mu končí koncom júla t. r. Univerzitný profesor Mihina je 58-ročný terajší dekan Filozofickej fakulty PU. Prednáša filozofiu. Už počas prezentácie pred akademickou obcou PU v pondelok 24. februára uviedol, že ako potenciálny rektor PU nechce, aby táto verejná vysoká škola aj keď je regionálnou bola provinčnou. O kandidátovi na rektora PU rozhodoval AS ešte vo svojom starom zložení, voľby nového sa uskutočnili v utorok 11. marca t.r. (jj)
 

Vyberte región